mandag 26. oktober 2009

Marinert lammelår helgrillet hengende over bål



Gjennom mange år har vi hatt tradisjon for å grille et helt lammelår hengende over bålet. Dette krever et større bål for å generere nok kull og godt med tid så låret ikke brennes på utsiden og forblir rå inni.

Men, det er sjelden et problem med tiden. Bålet er et så fasinerende og beroligende fenomen, at vi ofte blir sittende stille og observere flammens og gnistenes danseoppvisning og høre på knitrekonserten. DET er terapi for kropp og sjel!

I forkant er låret marinert med det vi måtte ønske, men hvitløk, timian, salt og pepper er alltid sikre vinnere. Denne gangen hadde vi i tillegg benyttet epler og solberg fra hagen. La gjerne låret ligge kjølig i marinaden et par dager i forveien, så den trekker godt inn i kjøttet (ca. én centimeter/døgn).

Vi fant tre stokker på litt over 2m og surret dem sammen med en stålwire så de stod av seg selv som et kamerastativ (også kalt en tripod). Vi lot en meter av wiren henge ned fra surringspunktet og knøt fast lammelåret så det hang 5-10 cm over bakken.

Av erfaring visste vi at et så stort bål som vi trengte denne kvelden, ville avgi masser av varme. Derfor utstyrte vi oss med en spade og jernrive, for å spa frem kullet etterhvert. Dette kullet ble dandert rundt låret, slik at det mottok varme fra alle kanter.

Etter et par timer var vi så sultne at vi kunne spist lammelåret rått, men nå var altså maten klar! Mens lammelåret fikk en liten hvilepause, gjorde vi ferdig tilbehøret. Mandelpotetene ble kokt i stor messingkjele. Gulrøtter, brokkoli og sopp dampkokt i hver sin aluminiumsfolie. Rødvinssaus (ble laget ferdig dagen før), også med epler og solberg fra hagen, ble varmet opp i kjele på rist. Alt sammen varmet med glørne fra bålet.

Vi skar opp lammelåret med andakt og passet på å ta inn alle aromaene i det den åpnet seg med en rosafarge så vakker som bare et lam kan være!

Det var jo ikke så vanskelig! Bom apetite!



Ingen kommentarer: